Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει...

Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) Ρεθύμνου για το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης» Γιώργος Βλαστός και Μιχάλης Ανδρουλάκης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (πλην ενός) και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων να συμπαρασταθεί ο Δήμος στους πολίτες για το χαράτσι της ΔΕΗ.

Όχι μόνο καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να ασχοληθούν με το χαράτσι (στις 12/10/2011 απέρριψαν ανάλογη πρόταση μας για συζήτηση στο ΔΣ), αλλά και αγνόησαν τις 2500 υπογραφές που μαζεύτηκαν σε 6 μόνο μέρες και την μαζική παρουσία πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ψήφισαν κατά πλειοψηφία μια χλιαρή απόφαση που το μόνο που λέει στην ουσία είναι «ότι το ΔΣ α) εκφράζει την διαφωνία του με το γεγονός ότι το τέλος ακινήτων έχει συνδεθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και β) με την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους πολίτες και θεωρεί ότι εξαιρέσεις πρέπει να διευρυνθούν»!
Χαρήκαμε πολύ! Το ψήφισμα της δημοτικής πλειοψηφίας του ΔΣ θα μπορούσε να το είχε συντάξει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος. Γιατί στο α), ο επίτροπος της Κομισιόν κ. κ. Έντιγκερ δήλωσε ήδη απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ότι «δεν μπορεί η ΔΕΗ να κόψει σε κανέναν το ρεύμα επειδή αρνείται να πληρώσει το χαράτσι αλλά δέχεται να πληρώσει το ρεύμα που καταναλώνει». Μετά απ’ αυτό και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί (κάτω και από την πίεση του τεράστιου κινήματος ανυπακοής), ότι αυτό που απειλούσε είναι παράνομο και είπε ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που έχει πληρώσει το ηλεκτρικό αλλά αρνείται να πληρώσει το χαράτσι. Το β) αποτελεί ήδη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για διεύρυνση των ευπαθών ομάδων (οι ευπαθείς ομάδες είναι πλέον δύσκολο να οριστούν λόγω της συνεχούς εξάπλωσης της φτώχειας και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων).
Η δημοτική πλειοψηφία και ο Δήμαρχος αρνήθηκαν να αποδεχτούν έστω και την συμβιβαστική κοινή πρόταση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Εναλλακτικής Κίνησης» για ομόφωνο ψήφισμα και συμπλήρωση του δικού τους ψηφίσματος με μια έμπρακτη και όχι μόνο στα λόγια στήριξη των συμπολιτών μας. Οι προτάσεις που καταθέσαμε από κοινού όλοι οι σύμβουλοι της Αριστεράς ήταν:
1) Να δημιουργηθεί κεντρικό γραφείο στήριξης στον Δήμο όπου οι δημότες θα ενημερώνονται πως θα πληρώσουν τους λογαριασμούς χωρίς το χαράτσι. Το γραφείο αυτό θα συλλέγει τις φωτοτυπίες πληρωμής των λογαριασμών των λοιπών ποσών μέσω ΑΤΜ (ηλεκτρικό ρεύμα, ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κ.ά.) των δημοτών και θα γνωστοποιεί στην ΔΕΗ την κατάθεση τους με νομικά εξασφαλισμένο τρόπο.
2) Να δημιουργηθεί από τον Δήμο νομική στήριξη των συμπολιτών μας για δωρεάν νομική στήριξη με εθελοντές δικηγόρους.
3) Να συντονιστεί ο Δήμος Ρεθύμνου με άλλους δήμους για ομαδική κατάθεση προσφυγής στην δικαιοσύνη κατά του χαρατσιού, όπως αποφάσισε π.χ. ο Δήμος Χανίων.
4) Να συνδράμει ο Δήμος με τις υπηρεσίες του σε επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά της πόλης μας και να συνεργαστεί με τις επιτροπές πολιτών.
Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει ο ρεθυμνιώτικος λαός είναι η δημοτική πλειοψηφία δεν είναι συμπαραστάτης του, αλλά κομματικός υποστηρικτής της ΠΑΣΟΚικής πειθαρχίας της κυβέρνησης του Μνημονίου. Οι ρεθυμνιώτες/σες δυστυχώς δεν διαθέτουν δημάρχους, σαν τον κ. Γκότση της Ν. Ιωνίας, του κ. Κορτζίδη της Αργυρούπολης-Ελληνικού, του κ. Φιλίππου του Σαρωνικού αλλά και άλλων δημάρχων, όχι μόνο του Αριστερού χώρου, που αρνήθηκαν και όρθωσαν μέτωπο ενάντια στο χαράτσι μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους πολίτες.
Καλούμε τους πολίτες να μην παρανομήσουν, πληρώνοντας το παράνομο χαράτσι. Να συνεχίσουν τον αγώνα για την πλήρη κατάργηση του και για την φορολόγηση του πλούτου. Κανένα ρεθυμνιώτικο σπίτι να μην μείνει χωρίς ρεύμα. Ας υπερασπιστούμε την ζωή και την αξιοπρέπεια μας. Εμείς θα είμαστε εκεί».
Γιώργος Βλαστός
Μιχάλης Ανδρουλάκης
Δημοτικοί Σύμβουλοι της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου


Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: